Була у мене одна цікава розмова …

Колись, у році 2014 була у мене одна цікава розмова. До мене звернувся один молодий чоловік, він подзвонив з закордонного номера, говорив чистою українською мовою.

– Мені Вас порадили, у мене ось таке питання: я працюю за кордоном, у всесвітньовідомій корпорації на досить високій посаді. Зараз мені пропонують повернутися в Україну і долучитися до проведення реформ. Пропонують одну з керівних посад. Але. Скільки б я не пропрацював в Україні, мені доведеться повернутися. З моєї роботи тут мене готові відпустити на необхідний час і потім прийняти назад. Проблема в тому, що тут дуже цінується репутація і якщо раптом моїй репутації чесної і порядної людини настане кінець, то повернутися я вже не зможу. Я знаю, що в Україні репутація не має цінності і це мене лякає. Скажіть будь-ласка, чи зможете Ви гарантувати мені збереження моєї репутації, якщо ми домовимося про співпрацю?
– У посади, яку Вам пропонують, є корупційна складова? Вам доведеться йти на непопулярні рішення в своїй роботі? Багато людей будуть незадоволені тим, що ви обійняли цю посаду, а не хтось інший і тим, як Ви змінюєте все?
– Так, звичайно, на посаду і зараз багато бажаючих і по всім іншим пунктам відповідь також так.
– Ні, я не зможу зберегти Вашу репутацію і ніхто не зможе Вам цього гарантувати в цій країні, нажаль.
– Але я точно знаю, що буду все робити у відповідності до закону і здорового глузду, на користь людям.
– Ви можете бути навіть святим але, ніхто Вас не застрахує від того, що хтось вирішить вмісити Вас в багно. І одна справа, якщо якийсь бруд почнуть писати ЗМІ, з ними можна розмовляти, пояснювати, в решті з ними можна судитися. А от якщо сотня сайтів зливних бачків напише про Вас будь що, від того, що Ви крадете гроші до того, що ви п’єте кров немовлят і ґвалтуєте їх – тут буде складно. Ну за умови, що у Вас буде можливість витрачати на це великі кошти, з тих сайтів можна це все прибирати.
– Але вони будуть писати знову і знову?
– Так, це гра мішками грошей, у кого більше: у замовника бруду чи у Вас, той і переміг. Можна платити наперед, щоб вони про Вас не писали, є й ті, хто платить. Але це дуже дорого.

І є ще один варіант, якщо Ваша компанія серйозно ставиться до репутації, то скандали в соцмережах їх теж не порадують?
– Ну звичайно!
– Ну от тут ми взагалі безсилі, тому що писати що завгодно, де завгодно і про кого завгодно, а потім рекламою чи ботами віднести це Вашому керівництву за кордон для незадоволених не складе ніякої проблеми.
– І що Ви мені порадите?
– Якщо збереження репутація для Вас вагомо, то залишайтеся там де Ви є.

На цьому розмова закінчилася. Ми попрощалися і я знаю, що він ще якийсь час вагався але врешті не схотів ризикувати і лишився за кордоном.

Ми можемо захищати і відмивати репутацію людей чи бізнесу різними засобами але в наших реаліях і для нашої країни. Де всі розуміють як це буває і де вислів – «про тебе говорять багато поганого, але ж хто говорить! Значить ти хороша людина, треба брати», є правильним керівництвом до дії. Інше питання, що багато хто не готовий морально до таких загроз, не вистачає стійкості і сили, переживати кожен раз нові вкиди і новий бруд.

Одне можу сказати точно, кожна така проблема дасть Вам змогу відфільтрувати простір, побачити, хто друг, а хто не дуже. Хто запропонує допомогу, хто підтримає морально, хто залишиться осторонь, а хто повірить сказаному всупереч логіці і здоровому глузду.

В будь-якому разі, поки проблема чорних технологій не буде хоча б частково вирішена на державному рівні, ніхто не в безпеці, отже це треба просто пережити.

Тримайтеся